Qui som?
Som un projecte transmedia on treballem per a fer visible el perill que suposa la construcció d’un cementiri nuclear a pocs quilòmetres de les nostres llars. Sense sigles ni banderes, tan sols nosaltres, persones qui confien en el poder de la cultura i la divulgació per a denunciar les situacions injustes. Som treballadores i treballadors de tots els àmbits, també pensionistes i estudiants, tots units per un objectiu comú: La defensa d’un futur net i sostenible per a la nostra generació i les que vénen. Un futur lliure de l’amenaça nuclear a Cuenca, Espanya i a tot el món.
La nostra llar, el Planeta Terra, és de tots, i tots estem amenaçats. Per a tu, per a la teva família i pels teus amics. Encara som a temps de canviar-ho.
Si vols participar escriu-nos a: lafugaradiactiva@gmail.com
Els nostres objectius
Ens trobem immersos en la producció de La Fuga, un curtmetratge que vol explicar els riscos que suposa tenir un cementiri nuclear prop de casa teva. Per això anem a explicar què és el que plausiblement podria succeir si l’ATC tingués una fuita, una vegada en ús, dintre de deu anys.
La gestió dels residus nuclears ens afecta a tots. Mentre no es trobi la millor manera de tractar amb aquesta matèria terriblement enfellonida, els promotors de l’energia nuclear haurien de parar i reflexionar. Més, quan el món ha trobat la manera d’obtenir una energia neta, renovable i eterna. L’energia fotovoltaica està modificant ja el paradigma energètic mundial. Volem que La Fuga serveixi per a informar del que no es diu ni es sap, per a tornar a posar a l’agenda la necessària i urgent reflexió sobre el futur de l’energia que volem.
La Fuga és un film fonamentalment informatiu i com a tal, vol arribar al major nombre de persones possible. És per això que des del principi volem que sigui un projecte col·laboratiu on tothom senti que hi pot participar. Ja som un equip amb més de 100 persones i no estem tancats a cap col·laboració, acceptarem propostes i aportacions fins a l’últim dia de rodatge i de muntatge. Tenim prevista una escena especialment destacada: la de l’evacuació de Cuenca, per a la qual volem a convocar a tots els que hi dubten de la benevolència de l’energia nuclear i volen un futur amb energies renovables (de Cuenca, de Castilla La Mancha, d’Espanya i d’Europa).
Volem arribar no solament a les persones amb consciència antinuclear i a les que volen promoure les energies renovables; volem també que la gent que normalment no es preocupa per aquests assumptes disposi de tota la informació. Per a això ens presentarem a festivals nacionals i internacionals, a més d’intentar tenir un espai en els mitjans tradicionals com la televisió. I, per descomptat, ho compartirem amb totes les associacions, col·lectius o fundacions que vulguin emprar-ho per documentar, il·lustrar o informar sobre l’energia nuclear.
Dramàtica Evacuació a Cuenca per La Fuga Radiactiva
“Centenars de persones fugen carregades amb maletes, coberts amb plàstics, amb impermeables, amb paraigües. Els cotxes col·lapsen les principals sortides de Cuenca vers els controls policials, les famílies tracten de mantenir-se unides…”
El futur energètic del país està en joc. La instal·lació d’un cementiri nuclear perllonga la vida de les envellides centrals nuclears que poblen la nostra geografia i ens condemna a dècades d’amenaça radioactiva a nosaltres i a les properes 100 generacions. Si aconseguim paralitzar-ho, s’obre la porta a un futur energètic sostenible, net, econòmic i més democràtic. Un futur del que podem ser protagonistes. Gràcies a l’eficiència real de les energies renovables ja és possible lliurar-nos del llast de la factura de la llum i molt aviat reduir dràsticament el cost dels nostres viatges amb cotxe: podem frenar el canvi climàtic. Tota Europa està pendent de quina decisió es prendrà en els propers mesos a la nostra terra. La balança es desequilibrarà amb la instal·lació, o no, del cementiri nuclear (ATC) a la localitat de Villar de Cañas de Cuenca.
L’amenaça radioactiva és un problema de tots. Canviar el model energètic és una solució en mans de tots. La Fuga fa una crida a la ciutadania de totes les regions d’Espanya i d’Europa perquè acudeixin el dia dissabte 23 de juny a l’Evacuació de Cuenca. La dramafestació és una jornada festiva i reivindicativa per alertar sobre els perills de l’energia nuclear i demandar energies netes, renovables i accessibles per a tothom.
L’Evacuació de Cuenca recrearà la situació d’emergència que patiria la ciutat en cas d’un accident en la gestió dels residus radioactius del cementiri nuclear. La Fuga convertirà Cuenca en un gran plató on veïns i visitants seran els protagonistes d’una dramàtica evacuació que esperem no es repeteixi fora de la gran pantalla. Un esdeveniment cultural i activista sense precedents que servirà per demostrar que cada vegada som més els que desitgem un nou sistema energètic que propiciï un desenvolupament sostenible basat en les energies renovables.
Volem un futur en el qual no es socialitzin les perpètues despeses que generen els residus nuclears. Un futur proper i necessari al qual es redistribueixin els ingressos d’un sistema energètic eficient, econòmic i renovable, de tal mode que els seus beneficis reverteixin en el bé comú i l’Energia Social: inversions sostenibles, economies locals, recuperació del món rural, naturalització de les ciutats, suport de la recerca científica, desenvolupament cultural, millora de l’educació i conservació del medi ecològic.
Pel matí, mostrarem al casc antic les terribles conseqüències viscudes en la història recent de Txernòbil o de Fukushima. Per això es convoca als participants al Barrio del Castillo (hi ha aparcament gratuït) a les 13,00 hores. A les 13.30 s’iniciarà una marxa que mostri el caos que significa una evacuació cap a la Plaza Mayor i als seus voltants, on es realitzarà una dramatització conjunta de “mort i desolació”. Després, les evacuades i evacuats, seguiran a peu cap avall, la ciutat moderna, per arribar a la zona del Recinto Ferial, on els espera un menjar social ecològic.
Mentre es realitza la dramatització de la plaça, els autobusos i vehicles podran dirigir-se des del Castillo (per la ruta turística) i aparcar en aquesta zona per esperar als seus passatgers i portar-los el que necessitin.
Descansarem a l’ombra dels pollancres fins que baixi la calor i començarem a les 18.00 hores les gravacions de pujada als autobusos. No tindrem càmeres per gravar totes les idees que poden posar-se de manifest en aquesta dramafestació, per això podreu recrear la vostra pròpia versió de l’evacuació, comptar amb els vostres mòbils i les vostres càmeres com viuríeu aquesta pujada a un autobús que us allunya per sempre de la vostra ciutat. Serà emocionant i divertit, i la vostra recreació passarà al muntatge final i formarà part de l’univers distòpic sobre el qual alerta La Fuga.
“Centenars, milers, de persones dramatitzen a Espanya, carregades d’Energia Social, la crida urgent a un canvi en el model energètic mundial”. Aquesta sí és la capçalera que voldríem llegir en els mitjans d’informació de tota Europa el 23 de juny de 2018.
Declaració per l’Energia Social
Els integrants del Panel por la Energía Social:
Entenem que el nostre actual model energètic, basat en els combustibles fòssils i en l’energia nuclear, és brut, ineficient, insostenible i que hi ha una necessitat urgent de canvi perquè puguem fer front de forma eficaç, neta, econòmica i ecològica, a les necessitats energètiques humanes presents i futures. Considerem necessari i urgent un nou sistema energètic que esdevingui un desenvolupament sostenible basat en les energies renovables.
Mostrem el nostre rebuig a la creació d’un cementiri nuclear (ATC) que allarga la vida de les caduques centrals nuclears, una mesura que dispara innecessàriament el perill d’accidents de conseqüències irreparables i augmenta la quantia dels residus radioactius, amb la colossal despesa derivada de gestionar-los en el futur.
Sol·licitem la fi de les ampliacions de termini per a les centrals nuclears i requerim al Parlament perquè aprovi un calendari de tancament que posi fi a l’amenaça nuclear al nostre país.
A l’inici d’un nou paradigma energètic mundial no ens volem supeditar a un oligopoli centralitzat de l’energia que augmenta la tarifa indiscriminadament i ens condemna amb el pagament de factures quantioses i incomprensibles. Exigim l’immediat cessament de l’impost al Sol i la millora de les condicions per explotar un recurs natural abundant a Espanya, possibilitant per a tots una energia renovable, neta, democràtica i social.
Volem un futur en el qual no es socialitzin les perpètues despeses que generen els residus nuclears. Un futur proper i necessari en el qual es redistribueixin els ingressos d’un sistema energètic eficient, econòmic i renovable, de tal manera que els seus beneficis reverteixin en el ben comú i l’energia social: inversions sostenibles, economies locals, recuperació del món rural, naturalització de les ciutats, suport de la recerca científica, desenvolupament cultural, millora de l’educació i conservació del medi ecològic.
Per tot això signem públicament i ens comprometem a manifestar aquesta proposta el 23 de juny de 2018 a la ciutat de Cuenca (Espanya) durant la Jornada de la Gran Evacuació (La Fuga) per a coneixement de tots els espanyols i europeus que volen un món mogut per l’energia social.